Twee huizenhoge torens van twee stapelgekke zelfbouwers op twee continenten

Goose Creek Tower (Alaska) [foto alaska.org]

Goose Creek Tower

Op 13 maart jl. was op het programma Most van RTL Z een toren van 14 (of meer?) verdiepingen te zien die 60 meter hoog rijst. Het enorme gevaarte is van hout en bestaat uit opeengestapelde blokhutten. De folly is gebouwd door de jurist en architect Philip Weidner en staat in Talkeetna, Alaska. Zelf noemt hij het Goose Creek Tower en omschrijft het gloedvol als een ‘poem to the sky’, maar het wordt ook wel Dr. Seuss House genoemd, naar de populaire Amerikaanse kinderboekenschrijver, dichter en tekenaar. Zoals gebruikelijk bij zelfbouwers is Weidner al 20 jaar bezig met zijn creatie en is het nog lang niet af, maar het geld is even op.

Soetjagin's huis, Archangelsk (Rusland)

Soetjagin’s huis in Archangelsk (Rusland)

Er is een rivaal, inwoner van de aloude vijand van Amerika, Rusland. Nikolai Soetjagin, aannemer van beroep en voormalig crimineel, bouwde in Archangelsk in 15 jaar een gigantisch  huis geheel van hout met 13 verdiepingen, 50 meter hoog. Evenals Weidner was hij van plan een huis van twee verdiepingen te bouwen, waaraan hij begon in 1992. Bij de Rus  liep het ook ‘enigszins’ uit de hand. Hij voegde drie extra etages toe, maar toen zag het gebouw eruit als een mislukte paddenstoel, vond hij zelf. Dus bouwde hij door, was nog steeds niet tevreden en bleef maar doorgaan. Het eindresultaat omschreef hij als ‘a happy accident’ (maar dan in het Russisch). Na meerdere veroordelingen wegens criminele activiteiten, kreeg de aannemer een gevangenisstraf van 4 jaar, volkomen onterecht –  hij was er ingeluisd, meende hij. Enfin, daarna is het niet meer goedgekomen. Hij woont nu berooid in een paar slecht verwarmde kamers onderin zijn bovenmaatse woning. Zo gaat het verhaal… Het is de vraag of hij nog leeft en zijn folly er nog staat. Buurtbewoners willen het onveilige, brandgevaarlijke gebouw al langer graag slopen.

In tegenstelling tot de blokhutten-toren van zijn Amerikaanse tegenhanger Weidner oogt de Russische variant rommelig en krakkemikkig, en dat is het ook. Alleen met gevaar voor eigen leven kon je hogerop in deze reuzendacha komen. Op tv was te zien dat Weidners folly wel goed geconstrueerd is. De bovenste etages kunnen echter alleen met een ladder worden bereikt. Het zij zo. De beloning: een schitterend, wijds uitzicht over verlaten land.

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *