Te koop: Franse follies

Cover Follies Journal 15: Follies in France III, sctratching the surface
Omslag van Follies in France deel III

Vers van de pers: deel III van Follies in France (The Follies Journal nr 15, 2016,ed. Folly Fellowship)

Met groot genoegen kondigen wij hierbij de uitgave van het derde deel van Follies in France aan. Het boekje is geschreven door Pieter en Rita Boogaart, beiden oudgediende deelnemers van de DonderbergGroep en Folly Fellowship. Opnieuw zijn de auteurs kriskras door Frankrijk gereden op zoek naar naar de meest eigenaardige, vaak spectaculaire, bouwwerken. Na deel een en deel twee van Follies in France vonden Pieter en Rita steeds meer informatie vanuit internet, verdere rondreizen en via vrienden. Ook de bijdrage van Anton Nuijten in PorteFolly 37 gaf veel nieuwe inzichten. Een derde deel kon niet uitblijven!

Vert-le-Grand Echarcon

Follytoren in Echarcon, Essonne (Fr).

Evenals in het eerste en tweede deel van Follies in France worden er meer dan honderd follies besproken, waarvan vele ook zijn afgebeeld. Als extraatje is in deel drie een inleiding opgenomen over het verschijnsel ‘lavoirs’, washuizen, openbare plekken om de was te doen in Frankrijk, zoals die in groten getale gebouwd werden vanaf ca. midden negentiende eeuw. Deze bouwsels grenzen in verschijning vaak aan follies, of zijn soms volbloed follies!

Lavoir Courtefontaine

Voorbeeld van een lavoir, Courtefontaine

Deel drie bevat veel interessante informatie en is goed leesbaar. Zelfs na drie delen over Franse follies pretenderen de auteurs niet alle ‘fabriques’ te hebben gezien of gevonden. Feitelijk is het een reeks met een open einde. Is er nieuwe informatie over een beschreven object, of wordt er een nieuwe ontdekking gedaan, dan wordt dat toegevoegd aan de Addenda (via de website van The Folly Fellowship).

Chateau de Rosay

Paviljoen met rustende Diana, Chateau de Rosay, Septeuil

Follies in France I, II en III vormen samen de grootste verzameling van Franse follies. Zoals Follies, A National Trust Guide (1986) van Wim Meulenkamp en Gwyn Headley dat was voor Engelse follies en Follies (1995) van Wim Meulenkamp voor Nederlandse en Belgische voorbeelden, zijn de drie handzame deeltjes van Pieter en Rita Boogaart te kwalificeren als de folly-bijbel voor Frankrijk, gezamenlijk bijna 300 pagina’s dik. Leuk detail: de delen zijn doorgenummerd: deel I eindigde op blz. 98, deel II op blz. 104 en deel III op blz. 286. En dan nog lijkt de ondertitel waar te zijn: ‘scratching the surface’.

Tot slot citeren we graag de auteurs over hun magnum opus: ‘Wij hopen dat veel mensen het leuk vinden – wij vonden het leuk om te maken.’

Mee eens! De DonderbergGroep raadt iedere folly-adept dan ook dringend aan het boekje van de Boogaarts aan te schaffen.

Te bestellen bij:

P. Boogaart via mail: prboogaart@gmail.com

Kosten: €15 incl. porto Nederland

Deel I en deel II zijn nagenoeg uitverkocht. Mogelijk is er nog een exemplaar verkrijgbaar via de Folly Fellowship issue 9 – issue 10. Kosten £ 10,- plus verzendkosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *