Sint-Arnolduspark in Tiegem, beschermd cultuurhistorisch landschap

In Tiegem, een deelgemeente van Anzegem in de Belgische provincie West-Vlaanderen, ligt het Sint-Arnolduspark. Het staat bekend als een historisch devotiepark én ontspanningsoord – een bijzondere combinatie -, waar de uit Tiegem afkomstige Heilige Arnoldus (ca. 1040-1087), patroon van de bierbrouwers, werd vereerd. Het domein werd tussen 1865 en 1895 ingericht door Vital Moreels, een locale ondernemer, rijk geworden van de handel in guano-meststoffen; de parkaanleg is van de hand van de Gentse architect Hubert Van Hulle.

Preekstoel-boom in Arnolduspark (Belgie, West-Vlaanderen, Tiegem, Arnolduspark)

Preekstoel in cementrustieke boom, Sint-Arnolduspark

Als DonderbergGroep hebben wij het park lang geleden al eens bezocht en er zeer van genoten. Hier bevinden zich de bekende openlucht preekstoel in de vorm van een holle boomstam, meerdere kleine of grotere grotten en andere cementrustieke bouwwerken – belangwekkende voorbeelden van deze rustieke stijl, die voor een deel door de Gentse firma Picha frères werden uitgevoerd. In juni 2017 kreeg het park de status van een voorlopige bescherming als cultuurhistorisch landschap, evenals de Tiegemberg.

Villa Albert (Belgie, West-Vlaanderen, Tiegem) [foto onroerend erfgoed Belgie]

Villa Albert

De Sint-Arnolduskapel, Villa Albert (of Moortgat) en de Belvedère boven op de berg werden ook betrokken in het besluit. Villa Albert (ca. 1891) is o.a. voorzien van kunstrotspartijen, een balkon en een trap met imitatie-boomstammetjes. De Kyktoren dateert uit het eind van de 19e eeuw. Het was een houten constructie, die in 1908 werd vervangen door een van cement, eveneens gebouwd voor Vital Moreels. De folly heeft drie verdiepingen en is een curiosum qua constructie: het staat op hoge poten tegen een lager gelegen rond rustiek huisje met een omloop. Belangrijk dat deze opmerkelijke voorbeelden van cementrustiek bewaard blijven. Dat lijkt ook te gaan lukken door een definitief besluit tot bescherming dat in januari 2018 tot stand is gekomen.  Jammer genoeg komt de beslissing te laat voor de kiosk in het dorp Tiegem zelf. Die is nog niet zo lang geleden gesloopt. En waar is trouwens de Villa Geleyn gebleven met nota bene een standbeeld van Arnoldus bij de vijver?

Guido Gezelle pende enkele gelegenheidsverzen neer voor de Arnoldusvereniging en ook de naam van Stijn Streuvels is verbonden aan het park. De grote Vlaamse, auteur, bekend van o.a. De Vlaschaard, neef van Gezelle, woonde dichtbij en schreef circa 1908 in opdracht van Vital Moreels een ‘toeristisch-literaire dorpsmonografie, getiteld ‘Tieghem, het Vlaamsche lustoord’, zoals vermeld in het beschermingsdossier Anzegem.

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *