Pillnitz: Künstliche Ruine op slot

Künstliche Ruine, zijkant (Duitsland, Pillnitz) [Foto: H. Wilming]

Künstliche Ruine, Pillnitz.

In Duitsland staan vele schijnruïnes, romantische aandenken aan de tijd van heldhaftige ridders en hun befaamde kastelen. Een van de meest bekende voorbeelden in deze categorie follies is de Künstliche Ruine in Pillnitz nabij Dresden, bij de Friedrichsgrund. Ongenaakbaar, hoog op een bergwand torent de folly, oorspronkelijk bedoeld om vanuit de (landschaps)tuin van Slot Pillnitz, dat aan de voet van de wijnberg ligt, te kunnen aanschouwen, in verwondering. Deze blikvanger werd in 1785, onder keurvorst Friedrich August III van Saksen, in neogotische stijl gebouwd. Oorspronkelijk waren er meerdere vertrekken binnenin, waaronder een eetzaal. Hoogeëerd publiek kon er uitrusten van de wandeling. De Künstliche Ruine zou gebouwd zijn naar aanwijzingen uit het toentertijd invloedrijke, vijfdelige Theorie der Gartenkunst (1797-1785) van professor Christian Cay Lorenz Hirschfeld (1742-1799).

Binnenzijde Künstliche Ruine (Duitsland, Pillnitz) [Foto: H. Wilming]

Interieur Künstliche Ruine Pillnitz, met open haard.

Drie jaar geleden konden we de folly nog bezoeken (na een steile klim), maar sinds kort is dit niet meer mogelijk. Bijna tweeënhalve eeuw heeft de Künstliche Ruine weer en wind doorstaan, maar de natuurkrachten hebben uiteindelijk gezegevierd. De Freistaat Sachsen heeft het gebouwtje wegens instortingsgevaar tot verboden terrein verklaard, en wel met onmiddellijke ingang (i.e. in oktober 2017). Overigens was de ‘ruïne’ tijdens onze visitatie niet (meer) vanuit het  Pillnitz-slotpark te zien. Het is in feite een tamelijk saai gebouwtje op een eenvoudig rechthoekig grondplan met één uitkragend torentje en enkele spitsboogramen. In Engeland zou men dat in de achttiende eeuw waarschijnlijk te weinig ‘picturesque’ hebben gevonden, met te weinig variatie in de architectuur, maar de plaatsing bovenop een bergwand is ‘sublime’.

Ruine uitspanning Meixmuhle (Duitsland, Friedrichsgrund) [Foto H. Wilming]

Drachenburg, Meixmuhle, Borsberg (Dresden)

Voor de geïnteresseerde: in de Friedrichsgrund, een oud wandelgebied van keurvorst Friedrich, ligt de negentiende-eeuwse uitspanning Meixmühle. Daar staat de Drachenburg, een nepkasteeltje, dat al eerder wegens instortingsgevaar is gesloten. Hierover meer een keer in PorteFolly.

Bron:

Dresdner Neueste Nachrichten

2 reacties

  1. Wim Meulenkamp schreef:

    Heel lang geleden heb ik ‘m ook al eens gezien. Maar wat een late bouwdatum. Je verwacht het niet… Dank weer voor deze update,

  2. Anton Nuijten schreef:

    Goed opgemerkt. De bouwdatum klopte niet en is inmiddels gecorrigeerd (1785 i.p.v. 1875)

    Anton Nuijten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *