Ampie’s berg

Auteur: Dianne Hamer
Foto’s  : Dianne Hamer

Gezicht op Ampie’s tuin

In het Gelderse ’t Harde, een klein plaatsje op de Veluwe tussen Nunspeet en Epe, ligt achter een eenvoudig woonhuis de 8200 m2 grote tuin van Ampie Bouw met meer dan 1000 verschillende bloemen en planten. De prachtige bloeiende planten worden afgewisseld met grote vijverpartijen en complete watervallen. In de vijvers zwemmen koikarpers, goudwindes en steuren. Deze tuin is in de loop der jaren door Ampie zelf aangelegd, waarbij hij geen bepaalde stijl voor ogen had en nog steeds niet heeft, want hij is altijd bezig met uitbreiden en dingen veranderen onder het motto: Ik rommel maar wat aan! Zo heeft Ampie de vijvers met de hand gegraven en de bloemen en planten krijgt hij door ze te stekken, alleen de vlijtig liesjes koopt hij ieder jaar. Maar dit is nog niet alles: achter in deze tuin heeft hij eigenhandig een berg van vijftien meter hoog gebouwd! Ruim 50 jaar geleden ging hij op vakantie naar de Oostenrijkse Alpen, die hij zo mooi vond met hun ruisende beken en schitterende bloemen, dat hij besloot om zijn eigen kleine Oostenrijk te creëren: Ik dacht, ik bouw gewoon mijn eigen berg in onze achtertuin en die wordt net zo mooi als in Oostenrijk. Maar eerst vroeg ik mijn Batje ten huwelijk en vroeg of ze mee wilde doen. Toen ze twee keer volmondig ja zei, konden we samen onze droom verwezenlijken, grijnst de trotse bezitter van de mooiste tuin op de Veluwe. Hij heeft voor de berg het geld van zijn vaders erfenis gebruikt, hiervan heeft hij 3000 m3 zand en steen gekocht.

Om de berg te beklimmen heeft hij een trappetje gemaakt, dat bestaat uit door hem zelf bij elkaar gezochte veldkeien. Mensen die hem daarmee bezig zagen vroegen hem of hij nog geen zuurkool genoeg had. Vroeger werd die namelijk in een ton gedaan die werd afgesloten met een veldkei. Op de top van de berg ligt een gigantische witte steen uit Thailand, die met behulp van een kraan naar boven is getakeld. Op de top van de berg heeft de bezoeker een prachtig uitzicht over de omgeving en natuurlijk op de tuin van Ampie.

Trap naar Ampie’s berg

Ampie kweekt ook al zijn 8500 kuipplanten zelf in de kassen achter zijn huis. In het voorjaar moeten die een voor een de tuin in. Om deze gigantische klus te volbrengen wordt de inzet gevraagd van de hele familie. Half juni gaat de tuin open en dan breekt de mooiste tijd voor Ampie aan. In een droge periode staat hij elke ochtend voor dag en dauw op om zijn planten te verzorgen: Ik moet niks hebben van al die sproeislangen in de tuin. Ik ga elke ochtend alles langs met de gieter. Voordeel is dat ik meteen alle dooie bloemen pluk en kan ingrijpen als er ongedierte de kop opsteekt.
Na de zomerperiode is de tuin een paar maanden gesloten voor het publiek.
In de weken vlak voor en na Kerst heeft Ampie zijn tuin veranderd in Ampie Bouw’s Winterwonderland, hij is dan veertien dagen bezig geweest om de tuin en berg te versieren met lampjes. Er worden ook allerlei sierfiguren toegevoegd, zoals een Kerstman, herten, sterren en nog veel meer. Het publiek komt deze prachtig stralende kerstverlichting graag bewonderen…

Ampie’s berg is geopend van maandag tot en met zaterdag, van 10.00 uur tot 20.00 uur, van juni t/m half oktober.
Entree: € 5,00 per persoon, dit is inclusief een kopje koffie of thee.
Adres: Verlengde Vaarbekerweg 3, 8084 PV  ’t Harde (gemeente Elburg)

Bronnen:

  1. Gerard Smit, ‘Oostenrijks paradijsje op Veluwe, Ampies’s berg’, Telegraaf 17 juli 2014.
  2. www.ampiesberg.nl
  3. Diverse filmpjes op YouTube
pagina laatst bijgewerkt: 05-09-2017

Foto’s:


Meer informatie:


<== Inhoud PorteFolly 43