Noodkreten uit België: twee kunstgrotten bedreigd met sloop

Onlangs werden we als DonderbergGroep via onze website vanuit België gewaarschuwd dat kunstgrotten in Namen (Wallonië) en Gent (Oost-Vlaanderen) op de lijst staan om te worden afgebroken.

Vijver en grot park Louise-Marie (Belgie, Namen)

Ligging grot Louise-Marie park, Namen

De grot in Namen bevindt zich in het Parc Louise-Marie, het oudste stadspark van Namen. Het park is vernoemd naar Louise-Marie d’Orléans, de eerste koningin van België en werd tussen 1878-1880 aangelegd in landschapsstijl door de architect Constantin Schmits. Reden voor de aanleg: camouflage van de oude vestingwerken. Het park bestaat uit een vijver met een cascade en een substantiële kunstgrot, waarin een gedeelte van de oude fortificaties is ingekapseld.

Grot met voliere, park Louise-Marie (Belgie, Namen)

Voliere op grot Louise-Marie park, Namen

Bovenop stond oorspronkelijk een volière of belvedère. Die bestaat al langer niet meer, maar de combinatie van grot met bovenop een vogelhuis, kiosk of belvedère zien we terug bij de kunstgrot in de voormalige dierentuin van Gent. Het exemplaar in het Louise-Marie park zou door de Brusselse firma Blaton-Aubert, gespecialiseerd in de fabricage van gewapend cement, zijn gebouwd (of naar een voorbeeld van de firma, die catalogi uitgaf met allerlei ontwerpen voor cementrustieke bouwwerken). Twintig jaar geleden bezocht ik deze folly. Je kon binnenin en bovenlangs, alles in orde; nepstalactieten en donkere hoeken tussen de namaakrotsen, zoals het hoort.

Sinds enkele jaren staat de grot echter te verpieteren. Lekkage heeft het beton en ijzerwerk aangetast, en vandalen hebben vol overgave nog een handje mee geholpen. De grot is nu afgesloten met hekwerk en het is de bedoeling dat dit fraaie voorbeeld van cementrustiek ergens in 2019 tegen de vlakte gaat. Au secours!

Grot Gestichtstraat Gent (Belgie, Gent) [foto A. De Decker]

Voorzijde grot, Gent

De tweede noodkreet betreft een grot op het domein van de Broeders van Liefde aan de Gestichtstraat 4 in Gent. Dit voorbeeld van cementrustiek is vermoedelijk een product van de concurrent van Blaton-Aubert, de firma F & J Picha Frères, Travaux en Ciment et Fer uit Gent, die ook verantwoordelijk is voor het grotwerk van het Citadelpark in deze stad. Er is weinig bekend over het exemplaar in de tuin van de Gestichtstraat. Een oplettende Gentenaar waarschuwde ons dat de Broeders van Liefde de grot willen afbreken om er een woonerf voor gehandicapten te bouwen. Wij hebben hem verwezen naar onze contacten bij erfgoedorganisaties in België en inmiddels is er een bezwaarschrift opgesteld. Er is nog geen sloop -of omgevingsvergunning aangevraagd. Verdere actie is wellicht geboden.

De Gentse grot bevindt zich in een tuin bij een kleine vijver. Een cementrustieke boogbrug spant over het water. De grot bestaat uit twee of drie verdiepingen met ruimtes binnenin. Langs beide zijden lopen trappen omhoog.Bovenop staat een kleine duiventil en men kan van hier uitkijken over de tuin. Datering: eind 19e eeuw. Het rotswerk is aangebracht op een ondergrond van baksteen en lijkt nog redelijk geconserveerd. De folly heeft geen religieuze functie (meer?).

Overigens staat er in Bierbeek op het terrein van het Universitair Psychiatrisch Centrum Sint-Kamillus – oorspronkelijk opgezet door diezelfde Broeders van Liefde -, in een tuin bij een van de paviljoenen, een cementrustiek bruggetje over een (droogstaande) vijver met een kleine cascade van neprotsen. Ook dit cementrustieke ensemble zal er niet lang meer staan als het niet spoedig wordt gerestaureerd.

Promenade Parc Louise-Marie

Aankondiging sloop grot Louise-Marie

UPC Sint-Kamillus

A. De Decker, Aanvraag tot bescherming als monument Grot Gestichtstraat 4, 9000 Gent, bij Agentschap Onroerend Erfgoed Brussel.

Foto’s: A. De Decker

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *