Nederlands Kremlin: een nieuwe toren

Nieuwe toren in aanbouw, Nederlands Kremlin (Noord-Holland, Winkel) [Foto: Hetty Wilming]
Toren in aanbouw, Nederlands Kremlin, Winkel

Enkele jaren geleden zijn we met de DonderbergGroep op excursie geweest bij het Nederlands Kremlin, een groots project dat onder de noemer zelfbouwfolly valt.

Uien op de torens, Nederlands Kremlin (Noord-Holland, Winkel) [Foto Hetty Wilming]

Uivormige daken typeren het Nederlands Kremlin, Winkel

De folly dankt zijn naam aan de vele uivormige koepeltjes die de architectuur sieren. De bedenker ervan, Ger Leegwater (1945), kan niet stil zitten en bouwt maar door, ook al is hij inmiddels ver over de pensioengerechtigde leeftijd. Maar bouwen geeft hem nou eenmaal energie. Van oorsprong was hij bank-/plaatwerker. Eind jaren tachtig kreeg hij de geest en werkte daarna onvermoeibaar door aan het realiseren van zijn fantasiearchitectuur, zoals Ferdinand Cheval, Willem Ham en andere zelfbouwers dat voor hem deden. Inmiddels staan er verschillende bouwwerken op zijn grondstuk van één hectare, omringd door weilanden. Ze zijn grotendeels gemaakt van bouwafval.

Inspiratie haalt Ger behalve bij Russische voorbeelden ook bij Italiaanse barokarchitectuur. Hij bouwt zonder tekening, begint ergens en met zijn grenzeloze fantasie ontstaat dan weer iets zonder vergelijk. Behalve gebouwen, waaronder de Michaëlkapel, het Amfitheater en de Muziekmuur staan er ook nog prachtige beelden op het terrein van onder andere Sint-Joris, de Aartsengel Michaël en een fontein naar Italiaans voorbeeld met mythologische figuren. Het zijn prachtige constructies van metaal, waarin we het oude vakmanschap van de bank-/plaatwerker die Ger ooit was, herkennen.

Front van de nieuwe toren, Nederlands Kremlin (Noord-Holland, Winkel) [Foto Hetty Wilming]

Nieuwe toren vanaf de weg gezien, Nederlands Kremlin, Winkel

In april zijn we opnieuw op bezoek geweest bij Ger. Inmiddels heeft hij een nieuw project onder handen genomen: een toren, opgetrokken van beton, baksteen en tegels op een vierhoekig grondplan. Bovenin is in het plafond een oculus aangebracht, zoals bij het Pantheon in Rome. Grote ramen in de zijmuren, zuilen en Art Nouveau motieven, aldus Ger – een opmerkelijk voorbeeld van stijlvermenging (wat bij follies uit de tweede helft van de achttiende eeuw en daarna overigens vaker voorkomt).

Ger Leegwater aan het werk, Nederlands Kremlin (Noord-Holland, Winkel) [Foto Hetty Wilming]

De maker aan het werk en aan het woord, Nederlands Kremlin, Winkel

We maken nog een praatje, en daar is deze zelfbouwer erg goed in, maar dan haast hij zich toch gauw weer terug naar zijn nieuwe project. Die toren moet zo snel mogelijk af. We bedanken Ger en zijn vrouw Mientje voor de hartelijke ontvangst. Tot de volgende keer.

Het Nederlands Kremlin ligt in de provincie Noord-Holland te Winkel, Limmerschouw 51.
Voor informatie over openingstijden en lezingen zie de website van het Nederlands Kremlin 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *