Het grotteke van Jette

Mariagrot met kruisbeeld van 6 meter hoog

Erfgoed Brussel heeft zich ingespannen om de prachtige cementrustiek van de Mariagrot te Jette (gemeente Brussels Hoofdstedelijk Gewest) meer toegankelijk te maken voor het publiek. Dit heeft geresulteerd in een audiogids van ‘het grotteke van Jette’, zoals het Mariadomein plaatselijk wordt genoemd. De inspirator, mevrouw Annelies Tollet, adjunct directeur Erfgoedpubliekswerking, schrijft er het volgende over: ‘Samen met het gemeenschapscentrum Essegem, de vzw [vereniging zonder winstoogmerk] van het grotteke en de vzw Brussel Nous Appartien/Brussel Behoort Ons Toe gingen we op zoek naar de verhalen achter dit Mariadomein. Iedereen kent het fenomeen wel, misschien bestaat er wel iets soortgelijks in jouw buurt. Vaak associëren we het met vergane glorie en vorige generaties. Het bleek dat het domein in Jette vandaag de dag nog altijd een belangrijke rol speelt voor zowel gelovigen als voor niet-gelovigen. Wij vroegen ons dan ook af wat deze plaats zo bijzonder maakt. De mensen die het kunnen weten, lieten we aan het woord.’

Fraaie uitnodiging voor de opening van het grotteke van Jette

Op zondag 4 juni vindt de plechtige inhuldiging plaats van de audiogids, c.q. audiowandeling, (voor genodigden) van het grotteke. Daarna is deze ‘gids’ voor iedere bezoeker verkrijgbaar in het winkeltje Avé Maria naast de grot, een neogotisch gebouwtje. Adres: Leopold I-straat 296.

Twee staties van de kruisweg, Jette

Voor de bezoeker is het aan te raden ook het parkje, met kleinschalige landschappelijke aanleg, bij de Mariagrot te verkennen. Hier zijn nog twee cementrustieke ensembles te bewonderen: een kruisweg, met grotachtige bouwsels en een rozenkransweg, in de vorm van kapelletjes.

5 van de 15 kapellen van de rozenkransweg

Het rotswerk is van de hand van de bekende firma Tondeleir en zoon uit Oude God bij Antwerpen en Prosper en Jean-Baptiste Moens, die ook elders in België Lourdesgrotten hebben gebouwd. Volgens een site over Lourdesgrotten in België staat er op een steen van de grot nog te lezen: ‘Gerestoreert [sic] 1991 Janssens & Janssens (nee, niet die van Kuifje) Rotselaar’.

Bronnen:
website: Erfgoed Brussel
website: Lourdesgrotten
website: Jettegrot
Uitnodiging mevrouw Tollet

1 reactie

  1. Hetty Wilming schreef:

    Zondag 4 juni j.l. op uitnodiging van mevrouw Tollet aanwezig geweest bij de ‘opening’ van de audiowandeling. Interessante verhalen van mensen met herinneringen aan het ‘grotteke’ of de kruiswegstaties en rozenkrans-kapelletjes.
    Glenn Geeraerts heeft een kort verhaal ingesproken over de rotseerders die meegewerkt hebben aan het complex, o.a. de firma Tondeleir.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *