Folly-festival in Norg

De Drentse Stichting Amonet is van plan een “jaarlijks terugkerend ‘folly art’ evenement te organiseren, waar jonge nieuwe ontwerpers en makers hun creativiteit, vaardigheden en productiviteit kunnen ontwikkelen en tentoonstellen, en waar bezoekers ‘out of the box’ bouwcreaties kunnen bezoeken”. En dat alles te midden van het esdorpenlandschap (esdorp= dorpsvorm aan de rand van zandgrond) van Norg. De stichting timmerde al eerder aan de weg met het Festival Worteldagen, bedoeld voor theaterstudenten uit het hoge noorden, om hun acteurstalent te laten zien en aan te moedigen. Het folly-festival is nieuw, maar ook hier gaat het om creativiteit bij het omgaan met beperkte middelen en tijd. De folly op locatie moet binnen een week zijn gebouwd. Er zijn ook aanwijzingen voor de grootte (min. 3m – max. 25m‎, max. 4m hoog). De deelname staat open voor iedereen die iets heeft met (bouw)’kunst in de open ruimte’.

Tot 1 maart hadden creatievelingen de tijd om een ontwerp in te dienen. Uiteindelijk zijn er 13 ontwerpen geselecteerd door de jury. Het folly-festival is opgezet als een wedstrijd. Voor de winnaar is er een juryprijs van 5000 euro weggelegd. Er is ook aandacht voor de locatie, de omringende natuur, in de vorm van een route langs de follies van 14 km die bezoekers met de fiets of wandelend kunnen volgen. Vanaf 5 augustus t/m 2 september

Er zijn al eerder festivals in deze trant geweest, zoals Folly Dock, of onlangs bij de Freylemaborg. We zijn benieuwd naar het resultaat van de Folly Art wedstrijd en wensen stichting Amonet een geslaagd festival met veel bezoekers en originele bouwwerkjes.

Stichting De Donderberggroep is om advies gevraagd en heeft op zijn beurt donateur Harm Naaijer, zelf kunstenaar (met atelier dichtbij, in Groningen) benaderd om Stichting Amonet bij te staan in de opzet van het folly-project; Harm heeft ook veel ervaring met kunstprojecten (www.harmnaaijer.nl). De samenwerking verliep soepel.

Voor Donderbergers die van meer hedendaagse (kunst)follies of folly-eske creaties houden is het Folly Art festival een absolute aanrader!

Bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *