De laatste theekoepel van Oudewater

Opknapbeurt voor de Koepel van Aelst

Waar nu de wijk Klein-Hekendorp ligt, hadden de welgestelden van Oudewater (Utrecht) in de negentiende eeuw hun tuin en boomgaard. Daarbij hoorde ook een tuinhuis. Alleen de Koepel van Aelst is bewaard gebleven. De familie van Aelst kwam in de negentiende eeuw naar Oudewater. Het waren handelaren in kaas en onroerend goed, waaronder een boerderij in Papekop. Op deze plek werd de theekoepel opgericht, omstreeks 1874-1880; kort daarna werd het verplaatst naar de huidige locatie aan de Oude Hekendorperweg langs de Hollandse Ijssel, ter vervanging van een open koepel aldaar. Hier staat het gebouwtje er al jaren zieltogend bij, omringd door verwilderde aanplant.

Theekoepel van Aelst in Oudewater (Utrecht)

De theekoepel staat bovenop een verhoogd eilandje, omringd door sloten. Door de verhoging kon men over de dijk naar de rivier, de Hollandse Ijssel, kijken. Het gebouwtje oogt rustiek, met een enigszins spits toelopend, rieten dak. De kap is afgezet met een gezaagde rand. De koepel staat op een achthoekig fundament van baksteen. De witgeschilderde wanden zijn van hout, met openslaande deuren en veel glas. Onder het tuinhuis bevindt zich een kelder met een plafond van hout.

Staat van de Koepel van Aelst in Oudewater, ca. 2015

Het dak en de houten opbouw worden momenteel in de werkplaats van ingenieursbureau Promad gerestaureerd. Het is de bedoeling dat de theekoepel in juni weer op zijn oude plek komt te staan. De restauratie kost 250.000 euro en komt voor rekening van de eigenaars en ontwikkelaars die dichtbij een appartementencomplex willen bouwen. Of de koepel dan nog in de omgeving past, is de vraag.

(Wordt vervolgd)

Bronnen:

 

1 reactie

  1. Wim Meulenkamp schreef:

    Duidelijk een bijzonder exemplaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *