Call for papers

Chalet, weekend en minigolf (Oost-Vlaanderen-Be, Kluisbergen) [Coll. Anton Nuijten]
Minigolf, Kluisberg (B)

Vermaaksarchitectuur in Nederland en België
De vormgeving van feest, plezier en spel (1700-2000)

De DonderbergGroep meent dat follies, tuinsieraden en vermaaksarchitectuur in Nederland en België meer belangstelling verdienen. Zij mogen hoger op de ranglijst van belangwekkende architectuur prijken. Om dat te bereiken, wil de DonderbergGroep een symposium organiseren over vermaaksarchitectuur. We zijn op zoek naar enthousiaste sprekers die met ons hun verhaal willen delen.

Wie zijn wij?
De DonderbergGroep, stichting voor follies, tuinsieraden en vermaaksarchitectuur, is opgericht in 1993 en wil de bestudering en het behoud van architectuurelementen als follies, tuinsieraden en vermaaksarchitectuur in Nederland en België bevorderen. Verdere informatie vindt u op deze website.

Vermaaksarchitectuur
De DonderbergGroep wil een symposium organiseren om vermaaksarchitectuur onder de aandacht te brengen. En wat verstaan we daar dan onder? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden, want we denken dat we dit woord zelf verzonnen hebben.
Kort gezegd gaat het om alle architectuur die ervoor dient om plaatsen van vermaak vorm te geven. Denk aan dierentuinen, kermissen en speeltuinen. Maar ook roadside architecture, of in het Frans: architecture parlante, valt eronder, zoals bijvoorbeeld een hamburgerrestaurant in de vorm van een reusachtige hamburger.
Het kan gaan om iets van nu, maar een historisch verhaal is evenzeer welkom. Wat weten we bijvoorbeeld over de geschiedenis van speeltuigen in Nederlandse en Belgische openbare parken, of over speeltuinen bij hotels en in badplaatsen? Of over attracties in pretparken? En wat is er bekend over de ontwerpers van erebogen die vroeger bij feestelijke gelegenheden de straten sierden?
Het symposium zal plaatsvinden in maart of april 2018, op een passende locatie.

Uitnodiging
Als u op het symposium uw kennis over een onderdeel van vermaaksarchitectuur wilt delen in een presentatie van ongeveer 30 minuten, kunt u vóór 1 oktober 2017 een bericht sturen naar info@donderberggroep.nl. Voeg daarbij een samenvatting van uw verhaal van maximaal 250 woorden. We laten u dan zo spoedig mogelijk onze reactie weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *